Enca Hellas
  • Enca Hellas
  • ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΝΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
    • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ 2019
    • ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2019
    • ΜΥΘΟΙ ΤΟΚΕΤΟΥ
    • ADVENT CALENDAR 2018
    • ΕΡΕΥΝΑ 2018
    • ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΜΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ 2018
    • ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΙΟΣ 2017
    • ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2017
    • 40+2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 2017
    • ΠΡΟΒΟΛΗ MICROBIRTH 2014
    • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ
    • ΠΡΟΒΟΛΗ FREEDOM FOR BIRTH 2012
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
  • ΝΕΑ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ
  • ΧΟΡΗΓΟΙ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

40+2 Εβδομάδες

Με αφορμή την φετινή Εβδομάδα Σεβασμού στη Γέννα με θέμα 

"40 εβδομάδες; Ο τοκετός έρχεται στην δική του ώρα, δεν προγραμματίζεται."

το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα - ENCA Hellas, για 40+2 εβδομάδες θα δημοσιεύει ενημερωτικό υλικό σχετικό με το θέμα της εβδομάδας.
Picture

Εβδομάδα #1: 

Συλλογή στοιχείων για τις συνθήκες και τις επιλογές της περιγεννητικής φροντίδας στην Ελλάδα. Δείτε το ερωτηματολόγιο που μπορείτε να συμπληρώσετε μέχρι και το τέλος της δράσης εδώ.

Εβδομάδα #2

Ο σεβασμός στην περιγεννητική φροντίδα είναι δικαίωμα!
respectful_maternity_care.mp4
File Size: 60388 kb
File Type: mp4
Download File

Εβδομάδα #3

Με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα βοηθών μητρότητας 22-28 Μαρτίου, ένα βίντεο με το οποίο η Χριστίνα Κοψίδα ,βοηθός μητρότητας, κέρδισε την συμμετοχή της στο Βρετανικό Συνέδριο Βοηθών Μητρότητας για το 2017. 

Εβδομάδα #4

Η "Ευτοκία" το σωματείο για την προαγωγή του φυσικού τοκετού, προτείνει πως μπορούμε να μειώσουμε τις καισαρικές και να αυξήσουμε τους φυσικούς τοκετούς. Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο. Η "Ευτοκία" ιδρύθηκε το 2001 μετά την παρότρυνση γνωστών ατόμων στον χώρο του φυσικού τοκετού. Επίτιμα μέλη της είναι ο Frederick Leboyer, Michel Odent, Suzan Arms και Emmanuel Galacteros.

Εβδομάδα #5

Πότε μία κύηση τελικά θεωρείται τελειόμηνη; Το 2013 Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων, μαζί με την Εταιρία Εμβρυομητρικής Ιατρικής των ΗΠΑ, εξέδωσαν νέους επιστημονικούς ορισμούς του τελειόμηνου τοκετού, σε δημοσίευση στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology. Διαβάστε εδώ τις νέες οδηγίες.

Εβδομάδα #6

Διανύοντας την Μ. Βδομάδα και την 6η βδομάδα της δράσης "40+2" διαβάστε εδώ τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρίας που αφορούν την πρόκληση τοκετού.

Εβδομάδα #7

Διαβάστε εδώ  πως η διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διαφέρει φυσιολογικά έως και πέντε βδομάδες από γυναίκα σε γυναίκα.

Εβδομάδα #8

Έρευνα δείχνει πως οι πρόωρες-τελειόμηνες γεννήσεις έχουν αρνητικά νεογνικά αποτελέσματα. Η σύγκριση έγινε μεταξύ των κυήσεων με ηλικία 37 ως 38+6 (πρόωρη - early term) vs 39 ως 41+7 (τελειόμηνη) και συγκρίθηκαν η εισαγωγή των μωρών σε ΜΕΝΝ και σε νεογνολογική κλινική. Η μελέτη διήρκησε τρία χρόνια (μελέτη κοορτής γέννησης) κατά την οποία μελετήθηκαν 33,488 γεννήσεις εκ των οποίων οι 29,741 είχαν διάρκεια κύησης μεταξύ 37 και 41 εβδομάδων. Το 27% των ζώντων γεννήσεων ήταν πρόωρα τελειόμηνες. Συγκριτικά, με τα τελειόμηνα μωρά, τα πρόωρα τελειόμηνα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για υπογλυκαιμία, εισαγωγή σε μονάδα νεογνών, αναπνευστική υποστήριξη, διασωλήνωση/αναπνευστήρας, ενδοφλέβιος ορός, ενδοφλέβια αντιβιοτικά.Διαβάστε όλη την μελέτη εδώ

Εβδομάδα #9

Ένα από τα εθνικά συνέδρια του ACOG (Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων) το 2016 είχε τίλτο "Εάν όχι επιλεκτική πρόκληση πριν τις 39 εβδομάδες, γιατί όχι πρόκληση σε όλους στις 39 εβδομάδες". 
Σε συγκεκριμένη εβδομάδα κύησης , η πρόκληση τοκετού σχεδόν διπλασιάζει την πιθανότητα της καισαρικής τομής σε σχέση με τον κολπικό τοκετό. 
Η μελέτη βασίζεται σε ένα μεγάλο αριθμό ερευνών , τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να ισχυούν στην συγκεκριμένη γυναίκα ,μπορεί και όχι. 
Επιπλέον ,μία πρόκληση απαιτεί περισσότερο χρόνο και πόρους από ότι ένας τοκετούς που ξεκινά αυθόρμητα.
Διαβάστε την συζήτηση για το θέμα, αναλυτικά εδώ.

Εβδομάδα #10

Ολοκληρώνοντας την δράση "Ανά-γέννηση με σεβασμό" διαβάστε εδώ τις ιστορίες τοκετού των γυναικών που είχαν το ψυχικό σθένος να τις διηγηθούν. 

Εβδομάδα #11

Διανύοντας την Διεθνή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα και πλησιάζοντας στην ημερίδα που διοργανώνει το Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα ENCA Hellas για τα δικαιώματα των γυναικών κατά την αναπαραγωγική περίοδο, διαβάστε την οδηγία του Υπουργείο Υγείας σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών. 

Εβδομάδα #12

Το Freedom for Birth Rome Action είναι μία ακτιβιστική ομάδα που προωθεί την ελευθερία επιλογών και αυτοπροσδιορισμού των γυναικών σε σχέση με την σεξουαλική και περιγεννητική υγεία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του τοκετού. Ασχολούνται με τον τοκετό, την εγκυμοσύνη, την λοχεία, τις αμβλώσεις και την αντισύλληψη. Έφτιαξαν ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο όπου συσχετίζουν τον τοκετό με την συνουσία και πως οι παρεμβάσεις επηρεάζουν την πορεία αυτού. 

Εβδομάδα #13

Με το πλάνο τοκετού μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας, τη μαία σας ή την βοηθό μητρότητα σας τι θέλετε και τι όχι πριν,κατά την διάρκεια και μετά τον τοκετό. Βρείτε ένα ενδεικτικό πλάνο τοκετού εδώ που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης πανελλαδικής δράσης για μαιευτήρια φιλικά προς τις μητέρες και τα βρέφη " Δίνω ζωή!Δώστε μου την γέννα που αξίζω."

Εβδομάδα #14

Ένα εξαιρετικό άρθρο δημοσιεύθηκε από την Sara Vale την εκπρόσωπο του ENCA για την Πορτογαλία με τίτλο "Η μαιευτική βία την εποχή των πλαστικών" .Διαβάστε το μεταφρασμένο εδώ 

Εβδομάδα #15

Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ): Τι είναι η ΠΗΤ και πως προσδιορίζεται;Ποιοι είναι οι κίνδυνοι να την ξεπεράσει κάποιος;Αυξάνει η πρόκληση τον κίνδυνο για καισαρική τομή;Σε ποιο σημείο τα οφέλη της επιλεκτικής πρόκλησης είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους;Έχουν σημασία οι στόχοι και οι προτιμήσεις των γυναικών για τον τοκετό τους; Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο εδώ.

Εβδομάδα #16

Αποτυχία εξέλιξης; Σας ακούγεται οικείο; Η ιδιωτικότητα μας βοηθάει να χαλαρώνουμε. Απαιτείστε την "ελάχιστη παρουσία προσωπικού" στο δωμάτιο ωδίνων και τοκετού. Η ιδιωτικότητα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία στον τοκετό τον θηλαστικών. Δείτε το βίντεο της ταινίας "Failure to Progress" εδώ.

Εβδομάδα #17

Αυτή τη βδομάδα δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον φυλλάδιο που δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Επιτροπή μαιών (Global Midwife Council) σχετικά με τον τοκετό ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που υπάρχει παγκοσμίως σχετικά με αυτό. Δείτε το εδώ

Εβδομάδα #18

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία από τις πιο ευαίσθητες περιόδους στην ζωή μιας γυναίκας. Το χρονικό διάστημα που η γυναίκα κυοφορεί υφίσταται πολλές αλλαγές με εκπληκτική ταχύτητα, γι’ αυτό και οι ανάγκες της για φροντίδα και υποστήριξη είναι αυξημένες. Παράλληλα, το γεγονός ότι η γυναίκα φιλοξενεί μια νέα ζωή μέσα της, της προκαλεί ποικίλα συναισθήματα. Η Φαιναρέτη είναι γραμμή υποστήριξης της ψυχικής υγείας της εγκύου και της νέας μητέρας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εβδομάδα #19

Η συγκατάθεση μετά από ενημέρωση και η άρνηση στην μαιευτική. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τον πρακτικό οδηγό ηθικής που ακολουθείται ή που πρέπει να ακολουθείται. Διαβάστε το εδώ 

Εβδομάδα #20

Η καισαρική είναι ένα επείγον χειρουργείο και ως τέτοιο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ένα 15% των τοκετών να γίνονται με καισαρική τομή, τα ποσοστά στη χώρα μας είναι κατά πολύ μεγαλύτερα. Συζητήστε με την ομάδα των επαγγελματιών υγείας που έχετε επιλέξει και ζητήστε στο πλάνο τοκετού σας,εάν χρειαστεί να γίνει καισαρική να γίνει με σεβασμό σε εσάς και το μωρό σας. Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο. 

Εβδομάδα #21

Ο μη σεβασμός στην επίτοκο μπορεί να ξεκινήσει από την εγκυμοσύνη. Κυρίως παρατηρείται λίγο πριν και κατά την διάρκεια του τοκετού. Οι παρακατω εμπειρίες γυναικών θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε τις συνθήκες. Δείτε εδώ ένα project που έγινε για την βία και το τραύμα στην μαιευτική φροντίδα.

Εβδομάδα #22

Δημιουργία και λειτουργία του πλακούντα. Ένα πολύ χρήσιμο βίντεο εδώ

Εβδομάδα #23

Μετά τον τοκετό δώστε προτεραιότητα στο μωρό
Picture

Εβδομάδα #24

Είναι πάντα σημαντικό να επιλέγει η επίτοκος την ομάδα με την οποία θα αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια πριν ,κατά την διάρκεια και μετά τον τοκετό. Επιλέξτε "σοφά" τους επαγγελματίες υγείας ή μη που θα σας συντροφεύσουν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι. 

Εβδομάδα #25

Ο φόβος του τοκετού συνδέεται άμεσα με τις αυξημένες μαιευτικές παρεμβάσεις και την ελλειπή συναισθηματική και ψυχολογική υγεία των γυναικών. Διαβάστε εδώ για την έρευνα που έγινε σχετικά με την παρέμβαση μαιών που είχαν εκπαίδευση σε περιγεννητική ψυχολογία και πως αυτό βοήθησε στο να μειωθεί ο φόβος των γυναικών κατά την διάρκεια του τοκετού. 

Εβδομάδα #26

Ο διαβήτης κύησης είναι μία όλο και πιο συχνή κατάσταση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διαβάστε σχετικά με αυτόν εδώ και εδώ.

Εβδομάδα #27

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική περίοδος στην αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας. Χαρακτηρίζεται από τις αλλαγές – προσαρμογές του γυναικείου οργανισμού προκειμένου, εννέα μήνες αργότερα, να γεννηθεί ένα υγιές μωρό.Διαβάστε τι προτείνουν οι Σύλλογοι Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών σχετικά με την εγκυμοσύνη εδώ

Εβδομάδα #28

Το Spinning Babies είναι μία προσέγγιση κατά την οποία βάση της ψυχολογίας της μητέρας και της θέσης του μωρού επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευκολία και άνεση κατά τον τοκετό. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Εβδομάδα #29

Πώς επιλέγουμε τους κατάλληλους για εμάς επαγγελματίες που θα μας συνοδέψουν και θα μας υποστηρίξουν  στον τοκετό μας;Ορίστε κάποιες ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε και που μας βοηθούν στο να καταλάβουμε ποιος μας ταιριάζει, ποια η φιλοσοφία του και ποιος ο τρόπος που δουλεύει. Δείτε τις εδώ

Εβδομάδα #30

Υπάρχουν στάσεις που μπορούν να ανακουφίσουν την επίτοκο και να βοηθήσουν την εξέλιξη του τοκετού. Παρακάτω είναι η εικόνα που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας για τον φυσικό τοκετό που έτρεξε το Βασιλικό Κολέγιο Μαιών.
Picture

Εβδομάδα #31

Picture

Εβδομάδα #32

Διανύοντας την 32η βδομάδα διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Michel Odent σχετικά με τον διαβήτη κύησης με τίτλο: "Μία διάγνωση που ακόμη ψάχνει για μία ασθένεια;"

Εβδομάδα #33

Τι είναι το Hypnobirthing: Το Hypnobirthing αφορά τόσο τον τρόπο σκέψης όσο και τις τεχνικές στη γέννα. Όταν μια μητέρα και ο συνοδός της είναι ικανοί να προσεγγίσουν τη γέννα με γνώση, καλή υποστήριξη και εργαλεία (χαλάρωση, οραματισμούς, αυτοϋπνωση και αναπνοές) τότε η γέννα μπορεί να γίνει μια θετική και πολύ ενδυναμωτική εμπειρία. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Εβδομάδα #34

Βιταμίνη Κ: Διαβάστε εδώ μία διαφορετικά άποψη

Εβδομάδα #35

Ποιες μπορεί να είναι οι επιδράσεις τις εξωγενούς ωκυτοκίνης στην μητέρα και τον παιδί κατά την διάρκεια του τοκετού; Διαβάστε εδώ

Εβδομάδα #36

Πλησιάζει η στιγμή του τοκετού. Πιθανόν η εμπειρία αυτή που πρόκειται να ζήσεις να σου δημιουργεί έντονα συναισθήματα και σκέψεις. Ίσως είναι το πρώτο σου παιδί και το σενάριο είναι ακόμα πιο άγνωστο. Χίλιες ερωτήσεις: Τι θα συναντήσω; Θα τα καταφέρω; Θα αντέξω τον πόνο;Ας μιλήσουμε γι’ αυτό τον “πόνο” του τοκετού.Διαβάστε εδώ τρόπους αντιμετώπισης.

Εβδομάδα #37

Σε κάθε εγκυμοσύνη υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ένας πρόωρος τοκετός. Διαβάστε εδώ τα 2 άρθρα για το τι προκαλεί τον πρόωρο τοκετό, και τι άλλο προκαλεί και ενημερωθείτε για τα σημάδια έναρξης τοκετού. 

Εβδομάδα #38

Η περιέλιξη του λώρου δεν αποτελεί ένδειξη για καισαρική.Περιέλιξη εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε 20-33% των τελειόμηνων εμβρύων. Η συχνότητα αυξάνει από 5.8% στις 20 βδομάδες γραμμικά, μέχρι το 29% στις 42 βδομάδες. Στατιστικά, δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά στα αποτελέσματα καισαρικής και φυσιολογικού τοκετού με παρουσία περιέλιξης. Η περιέλιξη απεικονίζεται καθαρά σε εξέταση doppler του λώρου. Ωστόσο, η παρουσία περιέλιξης είναι ένδειξη για στενότερη παρακολούθηση του εμβρύου, ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα τυχόν (σπάνια) δυσφορία εμβρύου και ελλιπής ανάπτυξη του. Το πιο βασικό είναι ότι δεν αποτελεί ένδειξη καισαρικής! Δεν αυξάνονται οι πιθανότητες για καλή έκβαση. Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Εβδομάδα #39

Το ψυχικό τραύμα που μπορεί να προκαλέσει ένας βίαιος τοκετός δεν είναι κάτι εκτός πραγματικότητας και σίγουρα δεν είναι μύθος. ​Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο εδώ

Εβδομάδα #40

Φτάσατε ήδη στις 40 εβδομάδες και το μωρό σας ετοιμάζεται να έρθει στον έξω κόσμο. Το μητρικό γάλα είναι αδιαμφισβήτητα η ιδανική τροφή για ένα βρέφος. Ενημερωθείτε για την βοήθεια που μπορείτε να βρείτε καθώς και για τον θηλασμό γενικά από την  Αλκυόνη καθώς από τη Unicef. Διαβάστε εδώ τα "10 βήματα για τον μητρικό θηλασμό"

Εβδομάδα #41

Φτάνοντας στη 41η εβδομάδα, δείτε την παρουσίαση του Στέλιου Παπαβέντση "Επικίνδυνες καισαρικές: Μύθος ή πραγματικότητα;" και προβληματιστείτε..

Εβδομάδα #42

Η απολίνωση του ομφάλιου λώρου είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την γέννα. Διαβάστε εδώ τις οδηγίες του ΠΟΥ και εδώ του Αμερικάνικου Κονγρέσου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων 
© COPYRIGHT 2017. ALL RIGHTS RESERVED
Ανακατασκευή/ Ανανέωση Ιστοσελίδας:
Μάρτιος 2017
Νατάσα Μαυρομουστάκη.

Disclaimer: Οι δράσεις που διοργανώνονται με την υποστηριξη του ENCA Hellas  γίνονται από εθελοντές. Το δίκτυο δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων. Σκοπός των δράσεων είναι να δικτυώσει και να ενώσει τους πολίτες ώστε να ενημερωθούν για τις επιλογές τους στον χώρο της περιγεννητικής φροντίδας και του τοκετού.
  • Enca Hellas
  • ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΝΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
    • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ 2019
    • ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2019
    • ΜΥΘΟΙ ΤΟΚΕΤΟΥ
    • ADVENT CALENDAR 2018
    • ΕΡΕΥΝΑ 2018
    • ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΜΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ 2018
    • ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΙΟΣ 2017
    • ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2017
    • 40+2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 2017
    • ΠΡΟΒΟΛΗ MICROBIRTH 2014
    • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ
    • ΠΡΟΒΟΛΗ FREEDOM FOR BIRTH 2012
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
  • ΝΕΑ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ
  • ΧΟΡΗΓΟΙ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ